En la passada Open Access Week vam tenir la sort de comptar amb Pilar Rico, en representació de la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia).
Rico va centrar la seua xarrada a explicar als investigadors els diferents mandats que obliguen a difondre en accés obert:
D’una banda va recordar el “Reial Decret 99/2011, de 28 de gener, pel qual es regulen els ensenyaments oficials de doctorat” que en el seu Article 14.5:
Una vegada aprovada la tesi doctoral, la universitat s’ocuparà del seu arxiu en format electrònic obert en un repositori institucional i remetrà, en format electrònic, un exemplar de la mateixa així com tota la informació complementària que anara necessària al Ministeri d’Educació als efectes oportuns
En el cas de la UPV, des de l’escola de doctorat es gestiona automàticament el dipòsit de la tesi en el repositori institucional RiuNet.
Encara que Pilar Rico va centrar la seua xarrada en els mandats provinents de les ajudes de finançament dels projectes de recerca, que es pot resumir en:
- És obligatori per a tots els beneficiaris d’ajudes públiques a la I D i, tant nacionals com d’H2020, dipositar en obert les publicacions científiques que s’elaboren en el marc de la recerca finançada per aquests programes.
- A més, la Comissió Europea ha llançat un pilot que fa obligatori el dipòsit en obert de les dades de recerca produïts en el marc dels projectes
En el cas dels investigadors de la UPV a aquestes obligacions caldria sumar el recent Requisit d’accés obert en les ajudes de recerca de la Generalitat Valenciana que presentem recentmente.
La bona notícia és que en la UPV portem temps treballant per a ajudar a complir els mandats originats per les convocatòries de finançament públic a través de la passarel·la Senia-RiuNet que ajuda a difondre les publicacions dels investigadors i sempre que és possible en Accés Obert amb el que en dipositar les seues publicacions en RiuNet els investigadors s’asseguren de complir tant les polítiques dels editors respecte a l’autoarchivo en Accés Obert com els mandats dels agents finançadors.
Rico també va presentar les Recomanacions per a la implementació de l’article 37 Difusió en Accés Obert de la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació i va mostrar com en Recol·lecta (recol·lector de ciència Oberta), plataforma que agrupa a tots els repositoris científics nacionals, es podrà comprovar el percentatge de compliment.
D’altra banda, va explicar el programa pilot de dades en obert del Programa Europeu Horitzó 2020 i va mostrar el portal Open-AIRE (Open Access Infrastructure for Research in Europe), portal que permet accedir lliure i gratuïtament als resultats de recerca (documents i dades científiques) finançada per la Unió Europea (UE).
No hem d’oblidar que en complir amb tots aquests mandats els autors aconsegueixen una major visibilitat el que pot facilitar un major impacte a través de cites. Així les publicacions dipositades en RiuNet són recol·lectades per RECOL·LECTA, Open-AIRE i pels cercadors científics com Google Scholar.
Podeu accedir a la presentació de Pilar Rico al costat de la resta de presentacions en RiuNet.