On no publicar: editors depredadors

Publicar és un pas fonamental en el procés d’investigació científica ja que ens permetrà comunicar els resultats de la nostra investigació i la nostra valoració com a investigadors serà determinada per l’avaluació de la qualitat i repercussió d’aquesta comunicació. És, per tant, fonamental saber on publicar, ja que d’això dependrà bona part de la repercussió de la nostra publicació. Una guia fàcil i didàctica sobre com triar la revista adequada per a la nostra publicació ens l’ofereixen en Think! Check! Submit!

L’Open Access ha obert la porta a un sistema de publicació més àgil i accessible a tots però que no per això ha de ser menys exigent amb la qualitat de les revistes i de les comunicacions. Però hi ha editors i revistes online que han trobat en la necessitat dels científics per publicar i la rigidesa del sistema tradicional d’avaluació per iguals una porta per a fer negoci oferint publicació a càrrec de l’autor però sense oferir una publicació final de qualitat.

Jeffrey Beall parla en aquests casos d’Editors depredadors i va recopilar un llistat dels editors i revistes Open Access ha evitar pels científics. Beall va deixar d’actualitzar el llistat a 2016 però es pot accedir a una còpia amb actualitzacions.

En el cas dels llibres de caràcter científic també podem trobar editorials no reconegudes en l’àmbit científic que ofereixen la publicació de tesis o de treball d’investigació dipositats en repositoris. Cal tindre en compte que aquesta publicació no suposarà una millora del currículum científic i pot comprometre els drets de l’investigador sobre les seues obres. Al bloc es va parlar d’aquest tema en el post Tesis: triar bé on publicar encara que la problemàtica no afecta només a les tesis i l’explicat al post es pot estendre a tot tipus de publicacions.

 

email

3 Responses to “On no publicar: editors depredadors

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*