La coneguda com crisi dels preus de les publicacions científiques és una de les causes del naixement del moviment Open Access: els preus abusius de les publicacions científiques estaven arribant a un nivell econòmica insostenible per a les institucions consumidores d’aquesta informació.
Per altra banda, l’estructura de la publicació tradicional de les revistes científiques impedia que l’avanç científic es difonguera amb la rapidesa que les noves formes de comunicació permetien. Així, el sistema de publicació sobre el que s’havia basar la comunicació científica de qualitat i gràcies al qual s’havia desenvolupat l’avanç científic durant dècades es convertia en temps d’internet en un obstacle.
L’Open Access ofereix un sistema alternatiu de publicació en el que no existeixen obstacles econòmics (llavors, qui assumeix els costos de la publicació?) ni de drets d’autor i en el que els avantatges per a les institucions que contracten les publicacions són clares, però, quals són els avantatges per a l’autor?
Avantatges de publicar en obert
Un dels principals problemes per a l’expansió de l’Open Access és la reticència de molts investigadors a publicar en obert, reticència basada moltes vegades en el desconeixement dels avantatges que per als propis autors té aquest sistema de comunicació científica.
Com a exemple dels avantatges podeu consultar la infografia “Beneficis de publicar en els repositoris institucionals”:
Anem a assenyalar els principals avantatges.
Major visibilitat, ús i impacte
Els documents dipositats en repositoris augmenten els canals pels quals poden ser descoberts, ja que les metadades que descriuen el contingut dels documents són recol·lectades per diferents cercadors i proveïdors de serveis.
A més, en difondre les nostres publicacions en accés obert, aquestes poden ser llegides per un major nombre d’investigadors, i, per tant, augmenten les possibilitats que el nostre treball siga citat. És el que es coneix en anglès com open access citation advantage.
- Swan, A. (2010). The Open access citation advantage: studies and results to date. Informe tècnic, School of Electronics & Computer Science, Universitat de Southampton.
- Wagner, B. A. (2010). Open Access citation advantage: an annotated bibliography. Issues in Science and Technology Librarianship, 60.
- The effect on open access and downloads (“hits”) on citation impact: a bibliography of studies. Pàgina produïda i mantinguda per l’Open Citation Project.
Immediatesa
El sistema en línia per al lliurament d’articles i la revisió i publicació d’aquests possibilita un accés més ràpid i directe als resultats de les investigacions. A més, es pot fer pública la versió d’un article una vegada que aquest està acceptat per a publicar-lo, sense que calga esperar que efectivament es publique, la qual cosa pot tardar alguns mesos. Aquest fet repercuteix en la reducció del temps que va des que un document és publicat fins que rep la primera cita (early advantage).
Major garantia de preservació
La preservació és un dels objectius claus dels repositoris institucionals, i no és garantida de la mateixa manera per cap altre servei (portals de revistes electròniques, webs personals, etc.).
Serveis de valor afegit
Els repositoris poden oferir serveis addicionals com a sistemes avançats de consulta i navegació, accés a text complet i cerques en aquest, serveis d’alerta en línia, estadístiques de consultes i descàrregues, possibilitat d’elaboració de currículums, etc.