La Setmana Internacional d’Accés Obert és un esdeveniment de caràcter global per promoure l’Accés Obert com a norma en la investigació i la docència. Porta celebrant-se des de 2007 i la Biblioteca UPV ens unirem a aquesta celebració per primera volta en 2011 amb una campanya de promoció de l’Open Access a través de les xarxes socials.
Partint d’aquesta primera experiència, la Setmana de l’Accés Obert s’ha anat consolidant a la nostra universitat amb diverses activitats al voltant tant dels lemes que es proposen anualment a escala internacional com a la realitat de la nostra universitat.
En 2012 el lema va ser Aprendre, Compartir, Avançar i es va desenvolupar entre el 22 i el 28 d’octubre. Es va realitzar una jornada molt intensa amb diversos tallers sobre diversos aspectes de l’accés obert, parlarem de publicació i visibilitat i, per descomptat, de RiuNet i PoliPapers. També presentàrem aquest bloc, PoliScience, amb el qual intentem difondre la ciència en obert a la UPV.
Les sessions es podien seguir per streaming i es poden consultar en RiuNet.
La Open Acces Week de 2013 va tindre lloc entre el 21 i el 27 d’octubre i ens va permetre parlar sobre les llicències Creative Commons, del plagi i com evitar-lo i del treball acadèmic (TFG/TFM) en RiuNet. A més d’aquesta activitat dirigida fonamentalment a alumnes, es va tindre en compte les necessitats dels investigadors amb una xerrada sobre l’Horitzó 2020 i un taller sobre la passarel·la Sénia-RiuNet.
Aquestes sessions, com les anteriors, es poden consultar a RiuNet.
En 2014 el lema és Generation Open i, novament, anem a realitzar activitats tant per a alumnes com per a investigadors. La Setmana d’Accés Obert 2014 que es desenvoluparà entre el 20 i el 26 d’octubre i comptarem amb un taller per alumnes de TFG/TFM i amb la Jornada d’Accés Obert on parlarem d’honestedat acadèmica i de compliment de mandats. Podeu accedir a totes les activitats en la pàgina web de la biblioteca.
En 2015 la setmana es va celebrar del 19 al 25 d’octubre encara que la biblioteca es va centrar en una jornada el dijous 22 dirigida fonamentalment a doctorands i investigadors intentant dibuixar l’actual marc de l’accés obert, requisit fonamental en les convocatòries públiques d’ajudes. Vàrem comptar amb la presència de Reme Melero i Pilar Rico, entre altres. Les presentacions les podeu trobar a RiuNet.
En 2016 el lema va ser Open in Action: Les dades de recerca, un pas més cap a la ciència oberta i es va centrar en una jornada dirigida a investigadors, continuant amb el format estrenat al 2015. Les presentacions i la grabació la podeu vore a RiuNet.
En 2018 la Setmana d’Accés Obert ens serveix per a presentar el Monitor d’Accés Obert de la UPV i per a celebrar els 10 anys de RiuNet. Açó ens permet tant comprovar l’estat de l’accés obert a la nostra universitat i el paper de RiuNet en l’enfortiment d’aquest moviment.
En 2020 es va celebrar una Jornada d’Accés Obert amb la col·laboració de Pilar Rico i Ignasi Labastida per parlar de Publicacions, finançadors i Ciència Oberta.
La Setmana de l’Accés Obert 2022 es va centrar en les infraestructures per a la gestió dels datasets que la Universitat posa a la disposició de la comunitat investigadora. L’esdeveniment, que va tenir lloc el 15 de novembre a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, va ser inaugurat per la Vicerectora de Recerca Dª Belén Picó. A continuació, la doctora Heather Andrews, Data Steward en la TU Delft, va exposar el model de la seva universitat respecte a la Data Stewardship. Seguidament la Directora de l’Àrea de Biblioteca, Documentació i Ciència Oberta, Dª Inmaculada Romero va presentar el model i les infraestructures que la universitat està preparant per a la gestió de les dades de recerca.