La cOAlition S és una iniciativa formada per la Comissió Europea i l’European Research Council juntament amb el suport de diverses agències de finançament de la recerca científica. Recentment, ha desenvolupat el conegut Plan S, la finalitat de la qual és que els treballs acadèmics estiguen en Accés Obert immediatament des del moment de la seua publicació. Est és un objectiu compartit per altres iniciatives prèvies però que, en aquest cas, compta amb el suport de les agències finançadores.

Es pretén que, a partir de l’1 de gener de 2021, totes les publicacions acadèmiques finançades per agències adherides al Pla S estiguen accessibles en Accés Obert. En el cas espanyol, s’està avaluant l’adhesió al Pla S el que afectaria a les futures convocatòries del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d’Innovació, entre unes altres.

Si el Pla S aconsegueix els seus objectius pot suposar un gran canvi en com es comunica la ciència a Europa. Referent a açò us recomanem també la lectura de l’article Plan S: challenges and opportunities in Spain dels nostres companys Paco Martínez, Francisco Rubio, Javier Hernández y Sergi Fernández.

Podeu consultar els principis i característiques principals del Plan S en l’apartat que hem preparat en PoliScience.