Gener de Ciència oberta

La Ciència Oberta (Open Science) és un moviment global que, a través de l’accés obert als diferents productes resultants de la investigació científica, cerca una ciència més accessible, col·laborativa, transparent i més pròxima a la societat.
Nascuda en el si de la comunitat científica la Ciència Oberta ha sigut assumida per les principals institucions polítiques, com la Comissió Europea o l’ONU i les polítiques públiques secunden, mitjançant mandats, polítiques i recomanacions, la seua expansió.

La Ciència Oberta es materialitza en diferents moviments dels quals podem assenyalar:

Accés obert a la publicació científica, a través dels repositoris i revistes en accés obert. Es tracta del moviment més desenvolupat amb infraestructures consolidades com a repositoris institucionals i polítiques públiques afermades. En la UPV comptem amb el repositori institucional RiuNet i la plataforma de revistes científiques en obert, PoliPapers, així com una Política institucional d’Accés Obert. Podeu trobar més informació en la Biblioguía d’Accés Obert.

Quant a les Dades d’investigació en obert i el codi obert, és un moviment en consolidació, que compta amb infraestructures i mandats públics, però que, per la complexitat tècnica que suposa en alguns casos, està tardant més a afermar-se. En la Biblioguia de Dades d’investigació i en la Biblioguía sobre Programari acadèmic podeu trobar més informació.

Els Recursos educatius oberts es refereixen a qualsevol material d’aprenentatge o d’ensenyament que es troba en domini públic o que s’ha creat sota una llicència oberta com les Llicències Creative Commons o la Llicència Pública General GNU i que permet l’accés sense cost, l’ús, l’adaptació i distribució sense cap restricció o amb restriccions limitades, facilitant un accés equitatiu al coneixement. Els materials de Docència en Xarxa de la UPV, que podeu consultar en RiuNet, són un exemple d’aquests materials, dels quals podeu trobar més dades en la Biblioguía de Recursos educatius en obert.

Al llarg de l’any, i aprofitant el calendari de Ciència oberta de 2022, destacarem aquestes i altres iniciatives que permeten un accés més ampli i fàcil al coneixement, un pas fonamental per a tenir una ciutadania més informada i societat més democràtica.