En diverses ocasions hem parlat dels editors depredadors, editors que aprofiten la necessitat dels investigadors de publicar, per a fer negoci, sense oferir a canvi una publicació de qualitat. Com tots els anys des de fa 5, Jeffrey Beall ha recopilat en el seu blog el llistat d’aquestes editorials però enguany ha inclòs dues noves llistes, ja que el mal mai descansa i té molta imaginació.
La primera d’aquests llistats reuneix als, segons els anomena Beall, Misleading metrics, companyies que directament publiquen factors d’impacte falsos que són utilitzats pels editors depredadors per a legitimar la seua propaganda.
D’altra banda, tenim els Hijacked journals, editorials que suplanten la identitat d’una altra (amb títols molt similars, afegint journal al títol o directament amb el mateix nom) per a oferir als autors en el format de “pagament per publicació” aparèixer en revistes de contrastat prestigi o unes que es diuen semblat.
Per a evitar aquestes situacions moltes vegades n’hi ha prou amb recórrer al sentit comú però, davant l’augment de la complicació d’aquests processos, recordeu que sempre podeu recórrer al servei de La Biblioteca Respon per a qualsevol dubte que vos sorgisca amb la difusió de les vostres recerques.