Anàlisi de la cOAlitionS sobre revistes transformatives en 2022

El model d’Acords Transformatius va ser una de les estratègies amb que la cOAlitionS busca ajudar els editors per subscripció a fer la transició a l’accés obert total i immediat. L’informe Transformative Journals: analysis from the 2022  analitza les dades de l’any 2022, en el qual les revistes participants han de demostrar el compliment d’objectius de penetració d’accés obert.

L’anàlisi de les dades mostra que, dels 2326 títols del programa d’Acords Transformatius:

– 26 títols (1%) van passar a OA complet a partir de l’1 de gener de 2023
– 695 títols (30%) van complir o van superar els seus objectius de creixement de OA i romanen en el programa
– 1589 títols (68%) no van complir amb els seus objectius de creixement de OA i seran eliminats del programa.
– Altres 16 títols (1%) van ser eliminats del programa per altres raons, com per exemple haver deixat de publicar-se.

 

Com es va assenyalar anteriorment, les dades també mostren que, en mitjana, el contingut en OA es descarrega amb més freqüència que el contingut de subscripció en la mateixa revista. Springer Nature, per exemple, informa que en 2022 els articles en OA publicats en revistes transformatives van rebre, en mitjana, 1,4 vegades més ús que els articles de subscripció en les mateixes revistes. Les dades de cites són menys clars. Per exemple, la diferència en el número mitjà de cites rebudes per articles publicats com OA en revistes transformatives de Elsevier, en comparació amb articles en les mateixes revistes que són de pagament, és mínima: una mitjana de 1,3 cites (articles OA) en comparació amb 1,2 cites (per a articles de pagament).

Encara que s’observa un avanç cap a l’accés obert en comparació amb l’any anterior, més de dos terços de les revistes no han complit amb els seus objectius. Això suggereix que alguns editors poden tindre dificultats per a aconseguir una transició completa a l’accés obert en un termini raonable. Per tant, la decisió d’acabar el programa a finals de 2024 sembla justificada.
També és interessant l’anàlisi de l’impacte de l’accés obert en els preus de les subscripcions. Si el volum de contingut publicat roman constant, s’espera una disminució en el preu de les subscripcions a mesura que augmenta la proporció de contingut d’accés obert. Desafortunadament molts editors continuen aportant informació genèrica, la qual cosa complica verificar si continua existint double dipping.