La Universitat Politècnica de València, l’Hospital NISA València al Mar i Corporació Mútua han presentat “BioTrak”, un nou programari integral de rehabilitació motora i cognitiva basat en tecnologia de realitat virtual. Desenvolupat per investigadors del LabHuman-I3BH de la UPV, BioTrak integra una sèrie d’exercicis per a l’entrenament i la recuperació de determinades funcions que s’han vist minvades o bé s’han perdut a causa de diverses patologies. Entre els seus avantatges, ajuda a controlar cada detall del procés de rehabilitació, és adaptable a les disfuncions de cada pacient, millora la motivació i adherència al tractament, optimitza el temps dedicat a la rehabilitació i permet sessions de tele rehabilitació des del domicili del pacient.

El programari està estructurat en dos mòduls de rehabilitació diferenciats, corresponents als diferents tipus de rehabilitació: motora i cognitiva. Incorpora més de 90 exercicis virtuals, dissenyats per l’equip científic de LabHuman juntament amb neuròlegs i terapeutes de prestigi, i validats clínicament en diferents centres.

Al costat del programa informàtic, BioTrak està dotat a més amb una avançada tecnologia de seguiment corporal, el Tracking Magnètic G4, un dispositiu de l’empresa Polhemus en el desenvolupament de la qual han col·laborat també investigadors del LabHuman-I3BH. De la grandària d’un telèfon mòbil, el G4 captura i monitoritza el més mínim moviment del pacient, facilitant el seguiment de la seua evolució. BioTrak explica també amb un potent sistema de gestió de pacients, que permet que els professionals planifiquen la sessió de treball de manera senzilla i intuïtiva.

“Fins avui els pacients rehabilitaven mitjançant la repetició de determinats exercicis controlats per personal clínic especialitzat. Amb BioTrak s’aconsegueix que facen aquests exercicis interactuant amb entorns virtuals que resulten més motivadors per a ells. Aquests entorns han sigut dissenyats per personal clínic especialitzat amb l’objectiu d’aconseguir que mitjançant la interacció natural de parts del cos amb l’entorn el pacient realitze de forma correcta els exercicis. D’altra banda, el programari registra de forma precisa dits moviments disposant els clínics d’una escales objectives per a avaluar la corbes de rehabilitació del pacient” ha assenyalat Mariano Alcañiz, director de LabHuman-I3BH de la Universitat Politècnica de València. “BioTrak facilita els processos de rehabilitació i a més, la rehabilitació es torna més agradable, divertida i desafiadora, sense perdre la seua eficàcia”, ha afegit Enrique Noé, neuròleg i director científic del Servei de NeuroRehabilitació de NISA València al Mar.

“Aquest projecte és possible gràcies a la naturalesa interdisciplinària de LabHuman, amb personal especialitzat en molt diferents tecnologies, i a l’experiència i dedicació dels socis clínics que col·laboren amb nosaltres. BioTrak és la culminació de molts anys i projectes, en els quals èxits i fracassos ens han ensenyat el camí correcte”, afig Roberto Lloréns, coordinador científic de rehabilitació virtual de LabHuman-I3BH.

Rehabilitació motora

El mòdul de rehabilitació motora –BioTrak Motora– està compost, en la seua versió inicial, per tres aplicacions que permeten la rehabilitació del control postural i de l’equilibri (Exercicis d’abastos i exercicis sobre plataforma), així com de la patologia húmer-escapular derivada d’una lesió traumàtica (rehabilitació múscul-esquelètica).

Els continguts de l’apartat de rehabilitació de l’equilibri han sigut desenvolupats per especialistes de l’Hospital NISA València al Mar. En l’aplicació d’Abastos, l’usuari pot treballar assegut o dempeus i ha de” tocar o aconseguir” diferents objectes col·locats en un entorn virtual amb diferent nivells de dificultat. “Tot açò fa del sistema una eina versàtil i de gran utilitat clínica ja que abasta els diferents estadis de recuperació motora de l’equilibri després d’una lesió cerebral”, afirma la Dra. Colomer, metgessa rehabilitadora i Directora Clínica del Servei de NeuroRehabilitació de l’Hospital NISA València al Mar. Mentre, l’aplicació Plataforma combina els beneficis de la realitat virtual amb l’ús de plataformes de pressió similars a la Wii Balance Board, permetent una anàlisi més precisa de l’equilibri.

Pel que fa als exercicis per a la rehabilitació Múscul-Esquelètica, BioTrak inclou exercicis per a la recuperació funcional de les lesions del muscle. Aquest mòdul ha sigut dissenyat per Corporació Mútua, liderat per Unió de Mútues.

Els trastorns múscul-esquelètics són la causa de baixa laboral més freqüent a Espanya i la que origina el major cost econòmic i social. Les lesions del muscle són patologies complexes, que augmenten amb l’edat i que en alguns casos es relacionen amb l’activitat laboral. Ocupen el segon lloc en les consultes de traumatologia, superades per patologies del raquis (lumbàlgies i cervicalgias).

El programa de rehabilitació del muscle de BioTrak proporciona una teràpia repetitiva i específica per a cada pacient, dins d’un joc virtual, lligant el moviment del braç a un objectiu concret que planteja l’exercici. A través de l’entorn virtual, el pacient realitza simulacions d’activitats laborals. El sistema registra els angles màxims i mínims del recorregut en cadascun dels exercicis, la qual cosa permet una objectivació dels guanys i per tant es pot aplicar una rehabilitació més d’acord amb la consegüent recuperació funcional del pacient. Per a la responsable de Rehabilitació d’Unió de Mútues, Felicidad Calduch, “aquesta nova eina ens permet comptar amb una informació més objectiva de la situació funcional del pacient, obtinguda en un entorn més lúdic i fins a cert punt més real, que el de la rehabilitació convencional, simulant moviments o posicions que realitza durant la seua activitat laboral. Açò facilita programar una teràpia més específica, basada en resultats i per tant aconseguir una recuperació més ràpida del pacient, reintegrant-li a la seua activitat laboral”.

Rehabilitació cognitiva

El mòdul de rehabilitació cognitiva –BioTrak Cognitiva- està orientat a l’estimulació i a la rehabilitació de diferents funcions cognitives com és l’ anosognosia, i a l’entrenament d’habilitats socials. Basat en l’aplicació Escalada de la Consciència, els seus continguts han sigut desenvolupats i validats pels professionals del Servei de NeuroRehabilitació de l’Hospital NISA València al Mar.

L’aplicació recrea una “escalada” amb la qual els pacients interaccionen a través d’un tauler virtual. Compta amb diferents tipus d’exercicis, incloent preguntes sobre els problemes o les conseqüències derivades d’una lesió cerebral o recreació de situacions a les quals s’enfronten habitualment aquests pacients en el seu moment a dia. Aquest mòdul permet al pacient augmentar els seus coneixements sobre el dany cerebral adquirit, prendre consciència de les seues limitacions o dificultats, i a més facilita l’adquisició d’estratègies que permeten la compensació dels dèficits.

Al mateix temps, Escalada de la Consciència entrena la interacció i la forma de relacionar-se del pacient amb altres persones. “Per als pacients resulta una tasca altament motivadora, mentre que per al professional suposa una eina útil i senzilla per a l’abordatge d’aspectes tan determinants en la recuperació i la reinserció social del pacient com és la consciència de malaltia i la cognició social”, explica Joan Ferri, Director del Servei de Neurorehabilitació de NISA València al Mar.

Aplicacions de BioTrak en pacients amb dany cerebral

BioTrak ha sigut dissenyat com una eina de rehabilitació integral que permet un abordatge dinàmic, eficaç i multidisciplinari de dos de les alteracions més freqüents després d’una lesió cerebral: la pèrdua d’equilibri, essencial per a tornar a caminar, i els problemes cognitius, essencials per a poder viure de forma autònoma.

Fins avui, més de cent pacients s’han beneficiat del tractament amb aquesta nova eina amb resultats francament satisfactoris tant des del punt de vista dels professionals mèdics com dels usuaris. El sistema s’ha provat amb èxit en els serveis d’atenció a pacients amb lesions cerebrals que el grup NISA té en els Hospitals València al Mar i Sevilla-Aljarafe on es troba instal·lat de forma permanent. A més, els beneficis terapèutics de BioTrak han sigut ratificats recentment per la comunitat científica internacional en diversos fòrums especialitzats.

Tots els exercicis, consultes i informació addicional es podran visualitzar en www.biotraksuite.com, portal web construït a propòsit perquè tots els usuaris estiguen contínuament informats de l’evolució de la solució i aporten els seus consells, comentaris i opinions sobre el programari.