Investigadors del Labhuman-i3BH de la Universitat Politècnica de València i l’Hospital Clínica Benidorm treballen en noves tecnologies per a millorar el diagnòstic i tractament contra el càncer en el marc del projecte ONCOTIC (Teràpies Col·laboratives per a Tractaments Oncològics), que ha sigut presentat aquest matí en la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la UPV.

El projecte aglutina sis noves eines per a tractaments oncològics de mama i fetge, a més de malalties neurològiques amb l’ús de la realitat virtual i augmentada, entre altres tecnologies. En ell participen també l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i el laboratori LabPsitec-i3BH de la Universitat Jaume I i la Universitat de València.
Un sistema per a la localització automàtica en 3D de tumors en mama; un nou programari per a conèixer l’estat del teixit cerebral davant una possible malaltia neurològica; un navegador que ajudarà als cirurgians a realitzar les biòpsies de fetge o un programa de realitat virtual per a millorar l’estat emocional de pacients hospitalitzats que pateixen algun tipus de càncer, són algunes d’aquestes eines que s’estan desenvolupant i validant en el marc d’ONCOTIC.
Finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), les tecnologies d’ONCOTIC permetran la detecció prematura de malalties com l’alzheimer o l’esclerosi múltiple, facilitaran la realització de biòpsies reduint el temps i la radiació i proporcionaran informació objectiva de l’evolució d’un tumor, entre altres avantatges.
Com ha assenyalat el director de Labhuman-i3BH de la UPV, Mariano Alcañiz, “estem desenvolupant i validant noves teràpies col·laboratives assistides per a tractaments oncològics que ajudaran als professionals clínics tant en el diagnòstic i en la cirurgia, com en el seguiment de la teràpia a través de sis noves tecnologies denominades Imfutec, Biomama, Hepabio, Hepaplan, Psicooncología i Qipi”.

Sobre els projectes d’ONCOTIC

IMFUTEC és un programari que permetrà conèixer d’una manera objectiva i prematura l’estat del teixit cerebral davant una possible malaltia neurològica, ajudant a conèixer la probabilitat que existisca una patologia determinada en una certa àrea del cervell.
Segons ha destacat Mariano Alcañiz, “constitueix una fita important per al diagnòstic i la detecció prematura de malalties com l’alzheimer o l’esclerosi múltiple”

Aquest sistema analitza i permet fusionar diferents tipus d’imatges mèdiques –Ressonància Magnètica, TAC i PET- obtingudes del pacient, ajudant al metge a realitzar un examen exhaustiu del metabolisme cerebral del pacient i a obtenir més informació sobre el seu estat.
Pel que es refereix a BIOMAMA, es tracta d’un nou mètode en 3D per a localitzar de manera automàtica la posició de lesions sospitoses de ser un tumor. Es basa en una reconstrucció virtual de mames reals de pacients a partir de dues mamografies de Rajos-X estàndard i un volum d’imatges de ressonància magnètica (RM). En el projecte participen HCB, LabHuman-i3BH de la UPV i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.
El projecte ONCOTIC inclou també el desenvolupament de dues noves eines d’aplicació per a casos de càncer de fetge. La primera d’elles és HEPABIO, un navegador que facilitarà la planificació i el guiat de les biòpsies de fetge, ajudant als cirurgians a determinar el punt d’inserció de l’agulla. “El sistema permetrà, a través de la Realitat Augmentada, la combinació d’imatges reals del pacient i el volum 3D reconstruït a partir de les imatges de TAC i localitzarà les estructures que estan sotmeses al moviment a causa de la respiració del pacient”, ha explicat Mariano Alcañiz.
Actualment ja s’aconsegueix segmentar i reconstruir el model virtual 3D del fetge a partir d’imatges TAC o RM i simular sobre el mateix la deformació que pateix el fetge durant el procés de respiració, gràcies al monitoratge del pacient i desenvolupament d’un model biomecànic d’aquest òrgan.

Respecte a HEPAPLAN, Alcanyís ha assenyalat que es tracta d’un programari per a ajudar al metge en el tractament de càncers de fetge. Segons el parer del director de LabHuman-i3BH de la UPV, actualment els metges es basen en imatges obtingudes d’un TAC per a determinar la grandària, localització, posició… d’un tumor en el fetge però no tenen eines que mesuren de manera objectiva aquests valors. En aquest sentit ha assenyalat que “aquest programari permetrà que el metge tinga informació personalitzada i objectiva de cada pacient i així puga veure en funció del tractament que se li aplica com va evolucionant el tumor (la seua grandària, posició…). Per a açò s’extrauran de les imatges de TAC el fetge i el tumor i es generarà un model 3D del que es calcularan, processaran i emmagatzemaran aquests paràmetres per a la seua posterior comparació.

En el desenvolupament tant d’ HEPAPLAN com d’ HEPABIO col·labora també l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

Ajuda a la teràpia i la cirurgia

Els investigadors de la UPV i HCB, en col·laboració amb el Laboratori LabPsitec-i3BH, estan avaluant també un programa –PSICOONCOLOGIA- recolzat en tècniques de Realitat Virtual que contribuirà al benestar emocional en pacients oncològics adults hospitalitzats i que presenten un estat avançat de la malaltia.

Actualment, es disposa ja d’una aplicació que exposa als pacients a dos entorns diferents: Alegria i Relax, que aconsegueixen la promoció del seu benestar, distracció i tranquil·litat. Aquesta aplicació ja ha sigut integrada i està en procés de validació en l’entorn clínic

El projecte ONCOTIC inclou també el desenvolupament de QIPI, un quiròfan intel·ligent en el qual es diferencien dues línies: una preoperatòria d’ajuda al diagnòstic per a la part de radiologia i una altra intraoperatòria basada en cirurgies de laparoscòpia.
Segons ha explicat Mariano Alcañiz, l’objectiu en la part preoperatòria és la comparació de diferents tipus d’interfícies naturals per a aconseguir sistemes més ergonòmics i usables. Mentre, l’objectiu de la part intraoperatòria és la validació d’un sistema de projecció portàtil comunicat amb una pantalla manejada mitjançant gestos naturals on es visualitzen imatges emprades en operacions senzilles com les de laparoscòpia i útils per als cirurgians. “Aquestes imatges visualitzades en la pantalla s’enviaran al sistema de projecció perquè els cirurgians les tinguen al seu abast sense haver de moure el menys possible la seua posició habitual en la cirurgia”, ha assenyalat Alcañiz.