El Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial (GTI-IA) de la Universitat Politècnica de València i l’empresa Boeing Research and Technology Europe (BR&TE), estan duent a terme un projecte per a la seua aplicació en la gestió i anàlisi de fenòmens presents als processos migratoris.

processos migratoris

L’objectiu d’aquest projecte és la simulació del comportament social de persones dins d’un escenari específic. A causa que el procés migratori implica un sistema complex d’entitats que es veuen influenciades per un gran nombre de variables, aquest escenari resulta idoni per a validar els objectius del projecte, si bé podria aplicar-se en altres àrees com evacuació de masses, disseny de grans espais com aeroports i centres comercials, etc. Gràcies als simuladors de comportament, es pot anticipar solucions en casos de catàstrofes, crisis econòmiques, polítiques o sanitàries.

En l’actualitat la investigació està en procés de validació tecnològica: s’han implementat no solament els models de presa de decisió dels agents, sinó que també s’han investigat i incorporat tecnologies per a avaluar el comportament sintètic dels mercats laborals i financers com a factor clau en el fenomen.

Així, els investigadors de la UPV han implementat els conceptes d’economia artificial amb l’objecte de representar la influència que exerceixen els mercats laborals i financers sobre el flux de persones sobre determinades rutes migratòries. “S’ha simulat també la incorporació de sistemes de seguretat i control en estacions portuàries mitjançant l’ús de radars; i hem analitzat i implementat un model de xarxa social que contempla el tipus de participants, el nivell de relació/influencia entre ells i el tipus d’informació que es percep”, apunta Vicente *Botti, director del Grup de Tecnologia Informàtica i Intel·ligència Artificial de la UPV.

Enguany la col·laboració entre BR&TE i GTI-IA s’ha centrat en la investigació de tecnologies per a entorns de simulació utilitzant escenaris concrets. Al principi es va treballar en la immigració procedent d’Àfrica Occidental cap a les Illes Canàries i Cadis i actualment aquest escenari s’ha estès incloent la immigració procedent de Senegal i Nigèria cap a Ceuta i Melilla.

Aquest treball s’emmarca dins del projecte Investigació en Tecnologies per a la Gestió de la Immigració (Integra), finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, en el marc del programa Cenit del Ministeri de Ciència i Innovació. Aquest projecte, dut a terme per un consorci compost per 15 empreses espanyoles i 25 organismes d’investigació, es va iniciar en 2008 i està previst que finalitze en 2012.

Què són els agents i els sistemes multiagent

Un sistema complex es pot definir com qualsevol sistema que incorpora un gran nombre de components interconnectats, els vincles dels quals contenen informació addicional i oculta a l’observador. Com a resultat de les interaccions entre components, sorgeixen propietats noves que no poden explicar-se a partir de les propietats dels components aïllats. Aquestes propietats es denominen propietats emergents. Exemples de sistemes complexos són les colònies de formigues, les economies i estructures socials humanes, el clima, els sistemes nerviosos, cèl·lules i organismes vius, inclosos els éssers humans.

Un agent intel·ligent és un procés computacional capaç de realitzar tasques de forma autònoma i que es comunica amb altres agents per a resoldre problemes mitjançant cooperació, coordinació i negociació. I un sistema multiagent és un sistema compost de múltiples agents intel·ligents interactuant. Aquests agents poden cooperar o competir (o una combinació de cooperació i competició) per a aconseguir tasques individuals o col·lectives.

Els sistemes multiagent han demostrat ser una aproximació contemporània que pot ser usada per a estudiar (aplicant tècniques de modelatge) sistemes complexos, principalment, perquè incorporen les interaccions entre els agents i les propietats que emergeixen a nivells mes alts, ajudant així a comprendre el comportament dels sistemes.

Diversos estudis s’han desenvolupat per a modelar patrons de comportament dins del camp dels sistemes multiagent.

“Entre els més importants per al nostre estudi es troben l’estudi i anàlisi de patrons de comportament humà i de diferents espècies animals. En l’àrea del comportament animal existeixen diferents treballs enfocats a l’estudi de patrons de comportament, com per exemple, colònies de formigues, abelles, bancs de peixos, o el comportament migratori d’espècies d’aus, entre d’altres. En el cas de l’estudi del procés migratori d’animals, es poden observar patrons on els seus moviments tenen les característiques de ser predictibles, estacionals i anuals, involucrant el desplaçament de grans quantitats d’individus d’un lloc a un altre. No obstant açò, en el cas de procés migratori de persones, aquest es veu influenciat per aspectes polítics, econòmics, socials i demogràfics pel que el nivell de complexitat augmenta considerablement. Per tant les tècniques predictives que s’utilitzen també són més complexes”, explica Vicente Botti

Així, segons destaquen els investigadors, la tecnologia d’agents per al suport de la presa de decisions durant el procés migratori es presenta com una tecnologia viable lloc que contribueix a: definir comportaments complexos de cadascuna de les entitats que participen en cadascun dels escenaris; modelar els processos i activitats a nivell individual i per unitats organitzatives en cada escenari o simular el comportament dels models, entre altres avantatges.